Wat bepaalt de kwaliteit van een diamant?Wist je dat de kwaliteit en de waarde van een diamant bepaald worden door de 4 C’s:

Carat (karaat)
Het gewicht van alle diamanten en edelstenen wordt uitgedrukt in karaten (ct).Deze gewichtseenheid vond zijn oorsprong in de oudheid. Toen werden de zaadjes van de Johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) als standaardgewicht gebruikt.
1 ct = 0,2g en onderverdeeld in 100 punten.

* Clarity (zuiverheid)
Bijna alle diamanten bevatten onzuiverheden of groeilijnen, insluitsels genoemd, die meestal pas zichtbaar worden onder een loep. Al deze kenmerken bepalen de zuiverheid van de steen. Hoe minder insluitsels een diamant heeft, hoe zeldzamer en kostbaarder hij is.
* Colour (kleur)
Een zuivere diamant wordt beoordeeld als kleurloos maar ze kunnen ook een gele of andere lichte tint hebben. Uiteraard blijven deze stenen waardevol.
Meestal geldt: hoe minder kleur, hoe zuiverder, want alleen een kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking.
* Cut (slijpsel en slijpvorm)
Dit is de wijze waarop de diamant is geslepen zodat het licht optimaal wordt weerkaatst. Deze C is dan ook een grote prijsbepalende factor want als dé perfecte steen niet perfect geslepen is verliest de diamant aan waarde, schittering en weerkaatsing van het licht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Help! Mijn zilveren juweel wordt zwart!

Al gehoord van een herdenkingsdiamant?