Help! Mijn zilveren juweel wordt zwart!

Je vraagt je dan waarschijnlijk af of je juweel wel echt zilver is want stilletjes aan verkleurt het en wordt het dof. Wees gerust, dit is het natuurlijk oxidatieproces van zilver. Je kan het niet tegenhouden, wel vertragen mits je enkele regels in acht neemt.
Zilveren juwelen oxideren onder invloed van verschillende factoren zoals lucht, vochtigheid, zwavelhoudende producten zoals parfum, wol, rubber, latex, uien en eieren. Je (groot)moeder zal zich misschien wel herinneren dat als ze een zachtgekookt eitje uitlepelde met haar zilveren lepeltje, het lepeltje “zwart uitsloeg”. Ook het eten van bepaalde voeding, alcoholische dranken, medicijnen, transpiratie kunnen de zuurtegraad van je huid beïnvloeden en deze kan oxidatie of dofheid van het zilveren juweel bevorderen.
Het is ook bekend dat chloorhoudende (poets)producten, zwemwater, zeewater, warmwaterbronnen (geisers) maar ook make-up, haarlak en parfum nefast zijn voor zilver.
Dus een tip, draag je juwelen pas nadat je bent opgemaakt en verwijder ze als je gaat slapen, zonnen, zwemmen of poetsen!
Zoals ik al zei, oxidatie van zilver kan je niet tegenhouden maar je kan het wel proces wel wat vertragen.
Hier enkele tips! Als je je zilveren juwelen niet draagt berg je ze het beste op
* in een luchtdichte zwavelvrije omgeving zoals een plastic zakje met sluitstrip
* in een vochtvrije omgeving. Hiervoor kan je kleine silica zakjes in het plastic zakje steken of in je juwelenkistje leggen. Je kent die zakjes met korreltjes wel, je vindt ze bij voedsel, elektrische toestellen en soms ook in de doppen van plastieken medicijnenpotjes. Weet wel dat eens de silicakorreltjes verzadigd zijn ze geen vocht meer opnemen, dus vervang de zakjes of doppen regelmatig door nieuwe.
Vind je dat je zilveren juweel toch eens mag opgefrist worden dan kan je het met een speciaal zilverpoetsdoekje schoon wrijven. Zilveren sieraden met een diepe structuur zijn soms moeilijk met een doekje te behandelen. Hier is het aangewezen om het juweel kort onder te dompelen in een zilverpoetsproduct en nadien grondig af te spoelen en af te drogen. Maar, er is een maar! Wees voorzichtig met parels en zachte stenen, zij mogen niet in aanraking komen met deze productjes want ze kunnen hierdoor hun glans of kleur verliezen! Gebruik eventueel een penseeltje om rond de parels of steentjes te poetsen.
Wil je dat je zilveren juweel niet meer oxideert dan kan het ook gerhodineerd (men zegt courant ook wel ‘gerhodieerd’) worden. Er wordt dan, door electrolyse, een laagje rhodium op het zilver gelegd. De kleur van het zilver wordt hierdoor wel wat gewijzigd, het wordt eerder koel van kleur in tegenstelling tot natuurlijk zilver dat een warme kleur heeft. Een nadeel is wel dat het laagje er na verloop van tijd en door de wrijving kan afslijten maar dan kan je het juweel terug laten rhodineren. Wil je graag dat je zilveren juweel gerhodineerd wordt, vraag er dan naar bij oia want standaard zijn mijn zilveren juwelen naturel… persoonlijk vind ik dit mooier J.
Bij oia vind je professionele zilverpoetsproducten. Kom je naar Aalst shoppen, breng dan gerust je oia juweeltje binnen voor een professionele poetsbeurt. We bieden je deze service gratis aan!
Vond je deze info nuttig of heb je hierover een vraag, laat het ons dan zeker weten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Al gehoord van een herdenkingsdiamant?

Wat bepaalt de kwaliteit van een diamant?

De grootste ruwe diamant ter wereld!